Gil Scott-Heron (1949-2011)



Ο δημιουργός του περίφημου κομματιού “The Revolution Will Not Be Televised”, ποιητής, μουσικός και σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους προπάτορες του hip-hop, Gil Scott-Heron πέθανε το απόγευμα της Παρασκευής (27/5) στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 62 ετων.
Ο Scott-Heron γεννήθηκε στο Σικάγο το 1949. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Τζάκσον του Τεννεσί, ως έφηβος στο Μπρονξ, ως σπουδαστής (για λίγο) στο Πανεπιστήμιο Λίνκολν, πριν εγκατασταθεί τελικά στο Μανχάτταν. Η καριέρα του στη μουσική ξεκινά το 1970 με το άλμπουμ Small Talk at 125th and Lenox, όπου και βρίσκουμε την πρώτη έκδοση του “Revolution will not be televised“. Η μουσική του υπήρξε μία μίξη τζαζ, μπλουζ και σόουλ, ενώ οι έντονα πολιτικοί στίχοι του τον συνδέουν άμεσα με το αφροαμερικάνικα ακτιβιστικά κινήματα. Η δισκογραφική του παραγωγή συνεχίζεται κατά τη δεκαετία του ’70 έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, οπότε και αποσύρεται για αρκετά χρόνια. Μάλιστα, κατά την απουσία του γεννιέται και η χιπ-χοπ, η οποία χρωστά πάρα πολλά σε αυτόν, κατ’ ομολογία των ίδιων των μουσικών της.
Ο Scott-Heron μαζί με τον Brian Jackson (σ.σ. συνθέτης κιμπορντίστας, συνεργάτης του Scott-Heron) σε όλη τη διάρκεια των 70s, δημιουργούν μουσική που αντανακλά την αναταραχή, την αβεβαιότητα και την αυξανόμενη απαισιοδοξία της εποχής. Συγχωνεύουν τις παραδόσεις της τζακ και της σόουλ και ο χαρακτηριστικά προφορικός τους στίχος ενώνει το παρελθόν των μπλουζ με το μέλλον της χιπ-χοπ. Οι συνθέσεις τους μεταβάλλονται συνεχώς από άγριες, σε προκλητικές αλλά και απολογητικές, με τον έντονο σατιρικό “χρωματισμό” των στίχων του Scott-Heron να τους διαχωρίζει από τους παραδοσιακούς σόουλ δημιουργούς της εποχής, όπως ο Marvin Gaye και ο Curtis Mayfield.
— Sean O’Hagan (The Observer)
Ο Scott-Heron πάλεψε πολλά χρόνια με την κατάχρηση ουσιών, ενώ κατά τη δεκαετία του 2000 μπαινόβγαινε συχνά στη φυλακή με κατηγορίες κατοχής και χρήσης. Επανήλθε στην μουσική δημιουργία το 2007, μετά την αποφυλάκισή του, και το 2010 κυκλοφόρησε το τελευταίο του άλμπουμ με τον τίτλο “I’m New Here“.
Φόρος τιμής στον μεγάλο ποιητή Gil Scott-Heron τα ίδια τα λαϊκά κινήματα των “πλατειών” σε Αφρική, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ και Ευρώπη. The Revolution will not be Televised, but is beeing Tweeted, Youtubed and Facebooked.