Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Dirty Granny Tales: Στα παραμύθια μας μπορούμε να κτίσουμε τον Κάτω Κόσμο όπως θέλουμε. Δεν πιστεύω στον παράδεισο με το καλοκουρεμένο γκαζόν, ούτε στην κόλαση με τον κόκκινο φούρναρη με τα κέρατα που θα μας ψήσει...



Περισσότερο καλλιτεχνική ομάδα παρά τυπικό μουσικό σχήμα, με το έργο τους να το αντιπροσωπεύει αντίστοιχα περισσότερο το οπτικοακουστικό βίωμα παρά η μοναχική ακρόαση, οι Dirty Granny Tales πέτυχαν να ξεχωρίσουν και να αγαπηθούν με έναν αυθεντικά υπόγειο τρόπο –χωρίς τη βοήθεια της κλίκας των ταγών του εγχώριου hype. Το απέδειξε άλλωστε και η τελευταία τους παράσταση εν ονόματι Απόρριψη, η οποία ανέβηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Badminton. Αυτή στάθηκε και η αφορμή για να τα πούμε με τον ηγέτη τους Mouldbreath...
Από τον αντίστροφο κόσμο του Inversed World και τον έρωτα της Didi για τον παραμυθά της (Didi’s Son), στην παρουσίαση της τελευταίας ιστορίας μέσα από τα μάτια ενός αντίζηλου χαρακτήρα (Jealous). Ολοκληρώθηκε η τριλογία με την οποία συστηθήκατε στο κοινό; Ή το Rejection αποτελεί κάποιο διάλειμμα;
Φέτος είπαμε να φτιάξουμε μια εντελώς καινούργια ιστορία, με λίγο πιο απλό σενάριο, για να είναι και πιο κατανοητή στο κοινό. Η τριλογία μας δίδαξε πως σε μια μουσικοθεατρική παράσταση χωρίς διαλόγους καλό είναι να αποφεύγουμε τόσο περίπλοκες δράσεις. Η Didi και η παρέα της θα περιόριζε το στόι αν είχε ρόλο και φέτος… Αν και δεν νομίζω να έχουμε ξεφορτωθεί εντελώς ακόμα αυτή την Κυρία!
Αλήθεια, γιατί οι καλλιτέχνες σκέφτονται συχνά με «μονάδα έκφρασης» την τριλογία;
Δεν έχω ιδέα! Σε εμάς απλώς προέκυψε. Η μια ιστορία γεννούσε δηλαδή την άλλη, η Didi είναι άλλωστε πολύ δυνατός χαρακτήρας, που δεν τον ξεφορτώνεσαι εύκολα. Μας είχε περάσει από το μυαλό να γράφαμε και τέταρτο μέρος.

Έχετε παραλληλιστεί συχνά με τους Tiger Lillies, κυρίως ως προς τη «σκοτεινιά» των παραμυθιών σας. Αισθάνεστε κολακευμένοι ή αδικημένοι από μια τέτοια σύγκριση;
Είμαστε δύο σχήματα με μακιγιάζ και οπτικοακουστικό υλικό, ενώ και στους δύο τραγουδιστές υπάρχει η φαλτσέτο χροιά… Πολύ λογικό επομένως να υπάρξει σύγκριση. Από την άλλη, η «σκοτεινιά» και το μεταφυσικό στοιχείο είναι το δικό μας concept. Oι Tiger Lillies τείνουν προς την πλευρά του καμπαρέ. Επίσης συνθετικά δεν υπάρχει κάτι κοινό. Με λίγα λόγια είμαστε δύο σχήματα με κοινούς τρόπους, οδεύουμε όμως σε διαφορετικούς δρόμους.
Πώς ήρθατε σε επαφή με την ιστορία του κεντρικού ήρωα του Rejection, τον γνωρίσατε –όπως και ο περισσότερος κόσμος– μέσω των κινηματογραφικών του ενσαρκώσεων; Και γιατί σας κίνησε το ενδιαφέρον ένας κατά συρροή δολοφόνος;
H σχέση του συγκεκριμένου serial killer με τη μητέρα του, ήταν αυτό που μου έδωσε έμπνευση για να γράψω την ιστορία του Rejection. Η υπερπροστασία και η αυταρχική συμπεριφορά μιας μητέρας προς το παιδί της, μπορεί να το μετατρέψει σε τέρας. Όλο αυτό το βρήκα πολύ ενδιαφέρον…

Στην παράσταση, επιλέξατε να κινηθείτε περισσότερο στη μοίρα του ήρωα στον Κάτω Κόσμο. Γιατί θελήσατε να τον τοποθετήσετε σε μια τέτοια πραγματικότητα, επιστρέφοντάς τον στη δική μας μόνο στο φινάλε –ως στοιχειό;
Θέλαμε να δείξουμε την τελική κρίση για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Στη ζωή ένιωσε την απόρριψη, στον κάτω κόσμο ήταν λιγότερο αποκρουστικός. Για να τιμωρηθεί έπρεπε λοιπόν να επιστρέψει στη μητέρα του και να υποταχθεί και ως φάντασμα. Αυτή θα ήταν η κόλαση για τον ήρωά μας…
Πιστεύετε σε κάποιο είδος μεταθανάτιας ζωής; Μου έκανε εντύπωση η σύλληψη του τέρατος που καταβροχθίζει τους νεκρούς όταν εκείνοι χαθούν από τη μνήμη των ζωντανών.
Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να εξελίσσεται, σε σχέση τα υπόλοιπα πλάσματα της Γης. Σε κάποια πράγματα όμως μόνο εικασίες μπορούν να ειπωθούν. Είμαστε ένας κόκκος σκόνης πάνω σε έναν σκονισμένο κόκκο άμμου στο Σύμπαν. Το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο μας δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Δεν πιστεύω στον παράδεισο με το καλοκουρεμένο γκαζόν και τους φτερωτούς ανθρώπους με τα λευκά νυχτικά, ούτε στην κόλαση με τον κόκκινο φούρναρη με τα κέρατα που θα μας ψήσει. Δεν είμαι υλιστής, είμαι ρεαλιστής. Είμαστε κι εμείς πλάσματα αυτού του άρρωστου πλανήτη, και δεν είναι στη φύση μας να δώσουμε απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα. Στα παραμύθια μας βέβαια μπορούμε να κτίσουμε τον Κάτω Κόσμο όπως θέλουμε. Ήθελα έτσι και σε εκείνον τον κόσμο να υπάρχει θάνατος, για αυτό και σκέφτηκα το συγκεκριμένο πλάσμα.
Το ότι παρουσιάσατε το Rejection στο Badminton, να το θεωρήσουμε δείκτη επιτυχίας των μέχρι τώρα παραστάσεών σας; Είδα στο θέατρο να σας χειροκροτεί κοινό που συνήθως δεν θα έβλεπα στην παράσταση μιας ομάδας με μεταλλικές ρίζες, όπως εσείς.
Πέντε χρόνια τώρα που παρουσιάζαμε τις παραστάσεις μας, διαπιστώσαμε πως το target group μας διαθέτει πολύ μεγάλη γκάμα. Στην αρχή μας είχε κάνει εντύπωση, δεν το περιμέναμε. Δεν θα κάναμε λοιπόν πρόταση στο Badminton, αν δεν είχαμε τέτοιο κοινό. Πάντως σέβομαι αυτό το θέατρο, το οποίο πήρε το ρίσκο να φέρει κάτι τόσο εναλλακτικό και «ακραίο» σε ένα τόσο επίσημο χώρο. Είναι μια κίνηση που δεν συνηθίζεται σε μια τόσο συντηρητική χώρα όπως η Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι δικαιωθήκαμε κι εμείς και αυτοί.

Μιας και θέσαμε το θέμα των μεταλλικών ριζών, υπήρξαν οι Dirty Granny Tales μια φυσική συνέχεια των Horrified;
Η πρώτη μου σκέψη ήταν να διασκευάσω κομμάτια Horrified με ακουστικά όργανα. Μετά είδα ένα περιορισμό και επέλεξα σημεία τα οποία κόλλησα στις συνθέσεις των Dirty. Υπάρχουν και κανα-δύο κομμάτια που τα έχω αλλάξει ελάχιστα. Ίσως να είναι υπερβολικό να το χαρακτηρίσω φυσική συνέχεια, πάντως η ειρωνεία, η σκοτεινή ατμόσφαιρα και το θεατρικό στοιχείο υπάρχουν και στα δύο σχήματα.
Με τι εντυπώσεις σε άφησε η συμμετοχή στο Aealo των Rotting Christ, αλλά και γενικότερα ο δίσκος αυτός –ένας από τους πιο συζητημένους και στο εξωτερικό ελληνικούς δίσκους;
Οι Rotting Christ είναι ένα συγκρότημα με ψυχή, είναι rock και στη ζωή και τους σέβομαι πολύ. Και το Aealo είναι ένα άλμπουμ που προσθέτει στην ελληνική σκηνή. Εμένα προσωπικά η συμμετοχή μου σ’ αυτό ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή. Ως μεγάλη μου εμπειρία με τους Rotting Christ θεωρώ το ότι έπαιξα κιθάρα στην πρώτη ευρωπαϊκή τους περιοδεία, το 1993.

Οι Dirty Granny Tales τι εμπειρία έχουν ως τώρα από το εξωτερικό;
Έχουμε εμφανιστεί μέχρι στιγμής στο Dark Bombastic evening festival στο Βουκουρέστι. Όπου αφήσαμε πολύ θετικές εντυπώσεις, απέναντι σε ένα κοινό που μπορώ να πω έδειξε περισσότερο ενθουσιασμό κι από Ελλάδα. Ήδη είναι κλεισμένο το επόμενο live τον Αύγουστο στα Καρπάθια όρη!
Δισκογραφικά τι θα γίνει; Θα βρούμε το Rejection και σε CD;
Δεν έχουμε ηχογραφήσει ακόμα κάτι, αλλά σίγουρα είναι στους άμεσους στόχους μας. Πιστεύω πως μέχρι το 2012 η Dirty Granny θα έχει γεννήσει το τρίτο της παιδί!
Πώς θα κινηθείτε στη συνέχεια; Θα κάνετε κι άλλες εμφανίσεις μέσα στο 2011, εκτός από το ταξίδι στα Καρπάθια;
Μέχρι στιγμής είναι επίσης κανονισμένη μια παρουσίαση του Rejection στη Φορτέτσα του Ρεθύμνου το καλοκαίρι, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε κι άλλες εμφανίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου