Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011


Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Νάξο 21 & 22 Ιουνίου


 

 
Για πρώτη φορά φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θα πραγματοποιηθεί και στη Νάξο. Από το 1982, κάθε 21 Ιουνίου με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού, ξεκίνησε στην Γαλλία η Ημέρα Γιορτής της Μουσικής, η οποία έγινε γρήγορα θεσμός και από το 1985 εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Η επιτυχία της Γιορτής της Μουσικής στη Νάξο μπορεί να προωθήσει και να προβάλει Πανελλήνια αλλά και Πανευρωπαϊκά τη Νάξο, αφού εκτός από τους Τοπικούς και Εθνικούς Χορηγούς Επικοινωνίας (ΕΡΤ, MAD, EΡΑ, Ελευθεροτυπία κλπ), το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και οι συμμετέχουσες πόλεις προβάλλονται μέσω του διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Επειδή όμως η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής χωρίς τον κόσμο απλά δεν είναι... γιορτή, για αυτό και το κάλεσμα απευθύνεται σε κάθε πολίτη χωρίς εξαιρέσεις, μιας και όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη και δωρεάν για το κοινό πρόσβαση. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 21 και 22 Ιουνίου στην Πλατεία Μανδηλαρά στην Παραλία της Χώρας, έχουν όλες δωρεάν είσοδο και ώρα έναρξης 20:00. Η Naxos News είναι μεταξύ των τοπικών χορηγών επικοινωνίας.

Η ιστορία και ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής
Από το 1982, κάθε 21 Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του καλοκαιρινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού ξεκίνησε στην Γαλλία η Ημέρα Γιορτής της Μουσικής, η οποία έγινε γρήγορα θεσμός και από το 1985 εξαπλώθηκε στην Ευρώπη με τον ίδιο σκοπό.
Η χώρα μας είναι η πρώτη στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή εκτός Γαλλίας, όταν το 1985 η Αθήνα έγινε η 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από τότε η Γιορτή της Μουσικής πήρε Ευρωπαϊκή διάσταση και μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Σήμερα στην Ευρώπη 22 χώρες έχουν πια καθιερώσει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ως ετήσια θεσμική εκδήλωση, καθιστώντας την ως το μεγαλύτερο μουσικό και πολιτιστικό γεγονός που συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη.
Οι κεντρικές ιδέες της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την 21η Ιουνίου ή για περισσότερες μέρες με κεντρικό άξονα την 21η .
Ερασιτέχνες μουσικοί μοιράζονται τη σκηνή με επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μουσικές όλων των ειδών.
Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής – Φιλοσοφία
Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι «η μουσική ενώνει». Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής προσφέρει την δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες (160.000 γιόρτασαν μαζί μας το 2010), να δουν από κοντά -και πάντα δωρεάν- το πραγματικό μεγαλείο του πολιτισμού, επιλέγοντας μεταξύ δεκάδων εκπροσώπων όλων των ειδών μουσικής - από rock μέχρι κλασσική και από electro μέχρι pop. Και παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να ακουστούν σε ένα ευρύ κοινό. Για αυτό και όταν μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, δεν αναφερόμαστε μόνο στις συναυλίες. Είναι η ένωση της της μουσικής, των μουσικών, της πόλης και των κατοίκων της.
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Νάξο
Για πρώτη φορά φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θα πραγματοποιηθεί και στο νησί μας τη Νάξο.
Οι εκδηλώσεις του δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής αποσκοπούν στο να προσφέρουν την ευκαιρία σε όλα τα είδη μουσικής να ακουστούν με ίσες ευκαιρίες στο ευρύ κοινό και να ενώσουν καταξιωμένους επαγγελματίες, φιλόδοξους ερασιτέχνες και κοινό σε μια μεγάλη και μοναδική στιγμή: την Γιορτή της Μουσικής.
Παρόλο που η Γιορτή διοργανώνεται για πρώτη φορά στο νησί μας έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε σημαντικούς καλλιτέχνες, μπάντες από άλλες πόλεις, τοπικούς καλλιτέχνες και ανερχόμενους νέους μουσικούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο φάσμα της Μουσικής.
Θα παρουσιάσουν ένα ζωντανό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ικανό να καλύψει όλες τις μουσικές προτιμήσεις και ποιοτικά άρτιο. Το κοινό της Νάξου αλλά και οι επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν ζωντανά, αρκετά απ’ αυτά ίσως και για πρώτη φορά, μουσικά είδη όπως: Ροκ, Παραδοσιακή Έντεχνη, Χιπ Χοπ, Εναλλακτική Τζαζ, Ρέγκε, Κρητική Μουσική, μέχρι Γουορλντ και Ρεσιτάλ Κλασσικής Κιθάρας.
Η επιτυχία της Γιορτής της Μουσικής στη Νάξο μπορεί να προωθήσει και να προβάλει Πανελλήνια αλλά και Πανευρωπαϊκά το νησί μας αφού εκτός από τους Τοπικούς και Εθνικούς Χορηγούς Επικοινωνίας (ΕΡΤ, MAD, EΡΑ, Ελευθεροτυπία κλπ) το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και οι συμμετέχουσες πόλεις προβάλλονται μέσω του διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
Επειδή όμως η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής χωρίς τον κόσμο απλά δεν είναι... γιορτή, για αυτό και το κάλεσμα απευθύνεται σε κάθε πολίτη χωρίς εξαιρέσεις, μιας και όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη και δωρεάν για το κοινό πρόσβαση.
Ο μεγαλύτερος μουσικός θεσμός της Ευρώπης που γιορτάζεται στην Ελλάδα για 12η χρονιά και για πρώτη φορά στη Νάξο μας καλεί να αφήσουμε έστω και για λίγο στην άκρη τα προβλήματά και να αφεθούμε στους ρυθμούς της μουσικής.
Ελάτε λοιπόν να γιορτάσετε τη χαρά της Μουσικής, να ζήσετε στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής!
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις 21 και 22 Ιουνίου στην Πλατεία Μανδηλαρά στην Παραλία της Χώρας, έχουν όλες δωρεάν είσοδο και ώρα έναρξης 20:00 .
Την πρώτη ημέρα, Τρίτη 21 Ιουνίου, στη σκηνή θα ανέβουν:
Rocks on the Road (Αθήνα - Ροκ) http://rocksontheroad.webs.com/
Deron (Αθήνα – Hip Hop) http://www.myspace.com/derogationa6/music
Αφανείς (Νάξος – Έντεχνα Παραδοσικά)
Sistah Jammaroots and the Oscillators (Αθήνα - Reggae)) http://www.myspace.com/sistajammarootsandtheoscillators
Τη δεύτερη ημέρα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, στη σκηνή θα ανέβουν:
Νίκος Καραβίας (Νάξος - Ρεσιτάλ Κλασσικής Κιθάρας)
Lemonostifel (Θεσσαλονίκη – Εναλλακτική) http://www.myspace.com/thelemonostifel/music
Oramatistes (Πάρος - Hip Hop) http://www.myspace.com/oramatistesnakama
A’ θέλομε (Αθήνα - Παλιά Κρητικά και Σύγχρονα Ελληνικά)
Βασίλης Βασιλάτος - Ιστορίες για Κρουστά (Αθήνα – World Music)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου