Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 

Ημερολόγιο Καταστρώματος για να ξέρετε τι παίζει στην πόλη, τι αξίζει να δείτε, ποια είναι τα κενά για να φύγετε και να ξαναγυρίσετε. It’s music time!

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, κάποια σχέδια για διακοπές (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) θα τα κάνετε αλλά και οι συναυλίες είναι πάντα ένα δέλεαρ για summer in the city. Εκ πείρας μιλώντας, η Αθήνα (και οι άλλες μεγάλες πόλεις) είναι super το καλοκαίρι. Φεστιβάλ, παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, χαλαρή κίνηση, πιο ήρεμοι άνθρωποι, ευκολία μετακίνησης, όσα μαγαζιά απέμειναν –δίνοντας τον υπέρ πάντων αγώνα- μάλλον θα είναι ανοιχτά, οι παραλίες της Αττικής είναι πια καθαρές, άρα είναι κι αυτό μια κάποια λύση. Αν πάλι έχετε ανοίξει το filofax (λέμε τώρα) και σημειώνετε ημερομηνίες, προορισμούς, προσφορές και πιθανές παρέες, έχουμε κι εμείς κάτι σαν «ημερολόγιο καταστρώματος», για να ξέρετε τι παίζει στην πόλη, τι αξίζει να δείτε (σημειωμένα με μαύρα γράμματα), ποια είναι τα κενά για να φύγετε και να ξαναγυρίσετε. It’s music time:
Μάκης Μηλάτος

ΙΟΥΝΙΟΣ
5/6 – THE CULT – Fuzz
6/6 – CESARIA EVORA / Lura – Λυκαβηττός
Οι χαλαροί ρυθμοί από τα «εξωτικά νησιά» με έναν τρόπο που πολύ δύσκολα συναντάς πια στις πιο σύγχρονες τραγουδίστριες: βιωματικό, αληθινό, άμεσο, καταπραϋντικό. Μαζί της και η νεώτερη «μαθήτρια» με ρίζες –κι αυτή- από το Πράσινο Ακρωτήριο.
7/6 – MARIANNE FAITHFUL – Λυκαβηττός
Αριστοκρατική καταγωγή, περιπετειώδης ζωή, μπαρουτοκαπνισμένη φωνή, ροκ αναμνήσεις και ζηλευτή προσωπική ιστορία και καριέρα. Δεν θα πας για τα σπουδαία της τραγούδια αλλά γιατί είναι σπουδαία η ίδια.
7/6 – INTERPOL – Entertainment Stage Ιερά οδός 7-13.
Στις μέρες μας όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα κι όλοι οι καλλιτέχνες πατάνε σε κινούμενη άμμο. Το νεοϋορκέζο συγκρότημα του post rock έκανε αισθητή την παρουσία του πριν από μερικά χρόνια αλλά παραμένει ένα γκρουπ γέννημα-θρέμμα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Άρα, τώρα που συμβαίνει.
8/6 – LAURIE ANDERSON – Badminton
Έκανε αίσθηση από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε, με τον εγκεφαλικό και αβαντγκαρτίστικο τρόπο της. Ήταν για την αμερικάνικη και διεθνή ηλεκτρονική σκηνή ό,τι ήταν για μας η Λένα Πλάτωνος. Από τότε δεν έπαψε να κάνει ενδιαφέροντα και «ψαγμένα» πράγματα και σπουδαίες συνεργασίες.
14/6 - Sublime W/Rome – Τεχνόπολις
Ξένοιαστη μουσική για να λικνιστείς ακούγοντάς την. Κάτι ξέρουν οι καλιφορνέζοι από καλοκαίρι, παραλίες, χαλαρή ρέγκε και παγωμένα κοκτέιλ.
17/6 – SONISPHERE FESTIVAL – Μαλακάσα
Μια πολύ χορταστική μέρα (όπως κάθε χρόνο) για τους φίλους τού heavy metal. Φέτος με τους: Iron Maiden, Slipknot, Mastodon και πολλούς ακόμη.
21/6 – HOUSE OF PAIN – Μαλακάσα
Όσοι έχουν αναμνήσεις από το χιπ χοπ της δεκαετίας του ’90 θα χόρεψαν με την ψυχή τους με τη μεγάλη τους επιτυχία: «jump around». Πρόσφατα επανασυνδέθηκαν και έρχονται να μας θυμίσουν όσα έκαναν πριν από 15 χρόνια.
22/6 – EJEKT FESTIVAL – Ολυμπιακά Ακίνητα Φαλήρου
Άμα τη εμφανίσει όλοι καταλάβαμε ότι η Amy Winehouse είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, με ξεχωριστό ταλέντο στην ερμηνεία, με χαρακτηριστική άνεση, με βιωματικό τρόπο και προσωπικό ύφος. Το πρόβλημά της με τα ναρκωτικά την έκαναν πρωτοσέλιδο διαρκείας, όπως και η αδυναμία της να ολοκληρώσει τις συναυλίες της. Τώρα κάνει μια καινούργια προσπάθεια να «επανέλθει». Μαζί της ο –πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα- Moby, που μόλις κυκλοφόρησε καινούργιο δίσκο και οι νεόκοποι και συμπαθείς pop/rock άγγλοι The Vaccines.
23/6 - Asteroids Galaxy Tour - (ο χώρος θα ανακοινωθεί)
Μας συστήθηκαν με μια διαφήμιση, ας τους δούμε κι από κοντά. Αν αναρωτιέσαι ποιοι είναι αυτοί που τραγουδάνε το «The Golden Age» στην διαφήμιση της Heineken, είναι Δανοί, ο πρώτος τους δίσκος (που περιλαμβάνει φυσικά και το εν λόγω τραγούδι) έχει τίτλο «Fruit» και τα υπόλοιπα θα μας τα πουν από κοντά.
29/6 ως 2/7 – TIGER LILLIES – Badminton
Έχουν πλέον ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας (πρόσφατα εμφανίστηκαν και στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία), με το καμπαρέ ύφος τους και τα σαρκαστικά αστεία του Μάρτιν Ζακς να βρίσκουν εδώ σταθερή ανταπόκριση.

ΙΟΥΛΙΟΣ
1,2&3/7 – ROCKWAVE FESTIVAL – Μαλακάσα
Η πρώτη και η τρίτη μέρα είναι μάλλον φτωχές σε σχέση με το παρελθόν του φεστιβάλ αλλά με ονόματα δημοφιλή στη χώρα μας, όπως: Kyuss/Stranglers/Marky Ramone/Gogol Bordelo/Sivert Hoyem/Monser Magnet/Therapy?/Editors/Cake. Όμως η 2/7 έχει τελείως ελληνικό χρώμα αφού πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Αγγελάκας και οι φίλοι του: Ψαραντώνης, Λύκοι, Σαδίκης, Lost Bodies, Ψαρογιώργης, Vlastur, κ.α. με εισιτήριο μόνο 15ε. Καλό ακούγεται.
4/7 – ORQUESTRA BUENA VISTA SOCIAL CLUB – Λυκαβηττός
Από την εποχή της δόξας της, η ορχήστρα ήταν το δυνατό κομμάτι της παρέας αν και οι τραγουδιστές έβγαιναν μπροστά. Τώρα που εξέλειψαν, ο ήχος της ορχήστρας (εμπλουτισμένης και με νέους μουσικούς) φέρνει την αφροκουβανέζικη μουσική παράδοση σε πρώτο πλάνο.
5/7 – JUDAS PRIEST / WHITESNAKE – Ολυμπιακά Ακίνητα Φαλήρου
Δύο κλασσικά συγκροτήματα του σκληρού ροκ που εκπροσωπούν τον ήχο της δεκαετίας του ’80. Οι Judas Priest μάλιστα στην τελευταία τους περιοδεία (ελπίζουμε να μην το κάνουν σαν τους Scorpions).
6/7 – GRINDERMAN – Μαλακάσα
Να μην λέμε πολλά… Ο Nick Cave, που τον έχουμε «μεγαλώσει» στο «Ρόδον» και στα Εξάρχεια, έρχεται με το δεύτερο συγκρότημα του.
6/7 – THIRTY SECONDS TO MARS – Πάρκο Γουδί
Πώς είχαμε παλιά τους Placebo; Μια παρόμοια εκδοχή με θεατράλε πρωταγωνιστή που αρέσει στα κορίτσια (και όχι μόνο).
6&7/7 - 2310 Festival - Θεσσαλονίκη - Καυτατζόγλειο στάδιο
Μόνο στη Θεσσαλονίκη ένα φεστιβάλ που υπόσχεται ένταση και δράση. Την πρώτη μέρα οι Judas Priest και οι Whitesnake μετακομίζουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ τη δεύτερη καταφθάνουν οι: James, Suede και Subways (χωρίς να εμφανιστούν στην Αθήνα).
8,9,12/7 – ROGER WATERS – Κλειστό Ο.Α.Κ.Α.
Ο ενθουσιασμός είναι ήδη μεγάλος που πήρε αμέσως παράταση. Δικαιολογημένα… Το «The Wall» ήταν ένα άλμπουμ με πολύ μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα, το θέαμα είναι εντυπωσιακό κι αξίζει τον κόπο.
12/7 – TWISTED SISTER / Outloud – Πάρκο Γουδί
Η επέλαση του heavy metal συνεχίζεται. Μην ανησυχείτε, έχει κι άλλο παρακάτω…
14/7 – THIVERY CORPORATION – Λυκαβηττός
Οι στιλάτοι και κομψοί νεοϋορκέζοι που πάντρεψαν επιτυχώς την ηλεκτρονική pop με την world music και το cool με το ethnic και που πολύ τους έχουμε συμπαθήσει, έρχονται και ξανάρχονται.
20/7 – BON JOVI – O.A.K.A.
Δεν σας το ‘λεγα… Να κι άλλο heavy metal (λέμε τώρα). Συνεχίζουν την παγκόσμια περιοδεία τους που τους έκανε ένα από τα πιο πετυχημένα –συναυλιακά- συγκροτήματα τα τελευταία χρόνια.
26/7 – DURAN DURAN – Θέατρο Γης (Θεσσαλονίκη)
Εκπροσωπούν επαξίως μια ολόκληρη εποχή. Και η ηλεκτροπόπ της δεκαετίας του ’80 είναι πάλι της μόδας.
26/7 – W.A.S.P. – Gagarin
Το heavy metal στην Ελλάδα δεν πεθαίνει ποτέ. Μην βιάζεστε… Έχει κι άλλο…

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2/8 – DREAM THEATER – Μαλακάσα
… Να το. Αλλά εδώ τελειώνει, τουλάχιστον για το καλοκαίρι.
20/8 – PULP – Μαλακάσα
Ένα από τα πιο δημοφιλή indie pop συγκροτήματα της δεκαετίας του ’90 (αν και είναι –στην ουσία- παλιότεροι), γνώρισαν και στην χώρα μας μεγάλη αποδοχή τότε και τώρα που επανασυνδέθηκαν έρχονται να μας θυμίσουν τι κάναμε πριν από 15 χρόνια.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
17/9 - Primal Scream perform Screamadelica - Ιερά Οδός (Ι. οδός 18-20)
Μετά από 20 χρόνια επιστρέφουν και κάποιοι -με ισχυρή μνήμη- σίγουρα θα σπεύσουν. Μετά από 20 χρόνια οι Primal Scream επιστρέφουν (όπως συνηθίζεται στις μέρες μας από πολλά συγκροτήματα), στο πιο πετυχημένο τους άλμπουμ και μας το θυμίζουν ολόκληρο. Ύμνος μιας ολόκληρης γενιάs
1 |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου