Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στη Νάξο






ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ




ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΑΤΙ ΤΩΝ ΚΟΙΚΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΓΕΝΑΡΗ, 7μμ στο Αντιμάμαλο

Πανναξιακό Πανυγειονομικό Συλλαλητήριο 31-01-2013 ώρα 18:30 πλατεία Μανδηλαρά παραλία χώρας Νάξου






Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Συναυλία αλληλεγγύης




Οι συναυλίες αλληλεγγύης φαίνεται να γίνονται πια μια κοινωνική πραγματικότητα κάνοντας όλο και συχνότερα την εμφάνισή τους. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτές, οι συνήθεις ύποπτοι… Ίσως και για το λόγο ότι είναι δημοφιλή πρόσωπα στα οποία απευθύνονται οι εκάστοτε σύλλογοι εργαζομένων, φορείς κτλ. Και όπως φαίνεται καλά κάνουν γιατί και δημοσιότητα παίρνει το εκάστοτε πρόβλημά τους, που σχεδόν πάντα είναι αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής και μαζεύονται κάποια χρήματα ως μια πρώτη βοήθεια εκεί που χρειάζεται… 

Μία ακόμη τέτοια μεγάλη συναυλία διοργανώνεται αυτή τη φορά στην Θεσσαλονίκη. Ύστερα από το πρόσφατα ασφυκτικά γεμάτο Σπόρτινγκ και το γύρω οικοδομικό τετράγωνο με τη συναυλία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορείας με Μάλαμα, Αγγελάκα, Ιωαννίδη, τη Δευτέρα στις 11 Φεβρουαρίου θα συνυπάρξουν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι Χαΐνηδες και ο Γιάννης Χαρούλης σε μια συναυλία αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ (Βιομηχανικής Μεταλευτικής) που δίνουν και εκείνοι εδώ και αρκετό καιρό το δικό τους αγώνα.

Η συναυλία θα γίνει στο Ιβανώφειο με ώρα έναρξης 20:00 και είσοδο συμβολικά 5 ευρώ που θα δοθούν ως ενίσχυση.

Η συναυλία ανακοινώθηκε εχθές στο blog των εργαζομένων εδώ, ενώ σε σχετική τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι αναφέρουν:
«Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής αγωνιζόμαστε για να περάσει το εργοστάσιο από τα χέρια του κεφαλαίου στα χέρια των εργαζομένων!
Απλήρωτοι από το Μάιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας με μεγάλα προβλήματα επιβίωσης αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε μια πολύ δυναμική επιχείρηση παραγωγής δομικών υλικών ζωντανή και τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια και με ανορθωμένο το ανάστημα απέναντι στη λαίλαπα του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου!
Αγωνιζόμαστε να κάνουμε πράξη ότι εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε χωρίς τα αφεντικά! Αγωνιζόμαστε να αποδείξουμε πως αν δε μπορούν αυτοί εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς και θα το καταφέρουμε!»  

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Αποδείξεις για την “συστημικότητα” της Χρυσής Αυγής


 ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ




Της Πρωτοβουλίας Καλλιθέας

ενάντια στο Φασισμό
και τη Ρατσιστική Βία

Όταν οι φασίστες στέκονται προσοχή στα αφεντικά τους

Αποδείξεις για την ”συστημικότητα” της Χρυσής Αυγής


Ο φασισμός στηρίζεται και αναπτύσσεται σε περιόδους κρίσης του καπιταλισμού και επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού, με έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: να βάλει “στο γύψο” τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους καταστρεφόμενους μικρέμπορους και αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία. Να θάψει την αντίσταση στην πολιτική που ασκείται από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου κάτω από τις μαύρες στολές και τα άρβυλα, να τσακίσει τα εργατικά συνδικάτα, να υποδείξει ως ένοχο για την κατάσταση τον διπλανό, εμπλέκοντας σε μια ενδοταξική διαμάχη όλους τους πληττόμενους από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, με μόνο κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο που βγαίνει “λάδι” από τον εμφύλιο των φτωχών.
Η Χρυσή Αυγή, ως γνήσιο νεοναζιστικό μόρφωμα, υπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό: αποπροσανατολίζει το λαό από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η πολιτική συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου και υποδεικνύει ως υπεύθυνους για την κατάσταση τους μετανάστες, τους δημόσιους υπάλληλους, τους εργαζόμενους που αμείβονται λίγο καλύτερα.

Είναι ωστόσο οξύμωρο ότι ένα μόρφωμα που εξυπηρετεί τους πιο στρατηγικούς στόχους του συστήματος, το ξεζούμισμα του λαού, καταφέρνει να πλασάρεται ως “αντισυστημικό” και με αυτό το προσωπείο να μπει στην Βουλή μετά τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού. Στην εδραίωση του “αντισυστημικού” προσωπείου βέβαια βοήθησαν τα ΜΜΕ, που τους παρουσίαζαν ως κάτι νέο και άφθαρτο, αλλά και η αυταπάτες ότι για την κρίση φταίνε οι “κλέφτες πολιτικοί” και τα “λαμόγια” – τους οποίους η Χρυσή Αυγή υποσχέθηκε ότι θα τιμωρήσει με ωμή βία – και όχι το ίδιο το οικονομικό σύστημα, ο καπιταλισμός, ο οποίος έχει στο DNA του τις κρίσεις και γεννά τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ωστόσο απ’ όταν οι νεοναζί έγιναν κοινοβουλευτικό κόμμα έχουν δώσει πολλά και συγκεκριμένα δείγματα γραφής για το πόσο “αντισυστημική” και αδιάφθορη δύναμη είναι. Ας δούμε λοιπόν, παρακολουθώντας την παρουσία τους στη Βουλή, αν τα χέρια του Μιχαλολιάκου και της συμμορίας του είναι όντως τόσο καθαρά όσο δηλώνει.

Το θέατρο της Χρυσής Αυγής σε 11 πράξεις


06/07/2012
Συνεδρίαση Βουλής
για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Η παρουσία των νεοναζί στη βουλή άρχισε με μία ευχή από τον φύρερ Μιχαλολιάκο: “Ευχόμαστε στην συγκυβέρνηση να επιτύχει τουλάχιστον εις ό,τι αφορά το οικονομικό ζήτημα. Βέβαια είναι σαφές (και ήταν ήδη από τότε) ότι επιτυχία της κυβέρνησης στο “οικονομικό ζήτημα” σημαίνει επιτυχία της να περάσει και να εφαρμόσει τα νέα μνημόνια, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη περιλαμβάνονταν στις προγραμματικές δηλώσεις. Παρακάτω όμως ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός: “Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, η Χρυσή Αυγή είναι ενάντια στο μνημόνιο μόνο και μόνο για τρεις λέξεις: εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας”. Τόσο… αντιμνημονιακός! Κουβέντα για τους μισθούς και τις συντάξεις, για την ανεργία, τα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, για την οποία το μόνο που ανέφερε ήταν να μην πουληθεί σε ξένους (και σύντομα έμελε
να επιβεβαιώσει αυτή του τη διακήρυξη). Επίσης ζήτησε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών (λες κι έχουμε πληρώσει λίγα σε αεροπλάνα και υποβρύχια που γέρνουν) και υποχρεωτική στράτευση για άντρες και γυναίκες στα 18, για θητεία 14 μηνών.

01/08/2012
Η Χρυσή Αυγή μαζί με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ μπλοκάρει τη σύσταση εξεταστικής για την Αγροτική.

Δύο ψήφοι λείπουν στην επιτροπή της Βουλής για να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το πρόσφατο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας. Η νεοναζιστική οργάνωση μαζί με την συγκυβέρνηση δεν στηρίζει την πρόταση. Εξάλλου το είχε πει ο φύρερ, όχι ξεπουλήματα σε ξένους. Ο τραπεζίτης Σάλας είναι Έλληνας…

Σε ανύποπτο χρόνο μέσα στο καλοκαίρι…

οι νεοναζί διορίζουν τον αδελφό του Κασιδιάρη στην Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Φορολογικών Μηχανισμών και τουλάχιστον άλλα 3 άτομα σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων της Βουλής. Μετά από το σχετικό ντόρο ο αδερφός του πρωτοπαλίκαρου παραιτείται (εξάλλου από την επιτροπή θα εισέπραττε “μόνο” 150 ευρώ), όχι όμως και τα βύσματα της “αδιάφθορης” Χ.Α. τα οποία απολαμβάνουν πλήρη μισθό, υπερωρίες και ασφάλιση.

06/09/2012
Η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του φύρερ, κάνει ερώτηση υπέρ επιχειρηματιών.

Αντιγράφουμε από τα πρακτικά της Βουλής:
Η βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Επιχειρηματιών Σταθμών Αυτοκινήτων Νομού Αττικής εκφράζει την αντίθεσή της στη λειτουργία παράνομου πάρκινγκ στο Δήμο Νέας Ιωνίας και αιτείται την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη χρηματοδότηση σχετικού προγράμματος”. Η νεοναζί βουλευτής ζητά να κλείσει ένα δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ, κατ’ εντολήν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο χώρο.

19/09/2012
Χρυσή Αυγή υπέρ Λάτση.

Ο γνωστός εφοπλιστής θέλει να φορτώσει στο δημόσιο την συντήρηση του πλωτού Μουσείου “Νεράιδα”, που ανήκει στον όμιλο Λάτση. Ο βουλευτής της οργάνωσης Ηλίας Παναγιώταρος θα χαρακτηρίσει την πρόταση αυτή “προσφορά” του εφοπλιστή, και μάλιστα προσφορά που το δημόσιο δεν αξίζει: «δωρίζεται από έναν εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων της γης – και ξέρουμε ότι οι δωρεές που γίνονται στο Δημόσιο συνήθως καταστρέφονται, γιατί το Δημόσιο δεν σέβεται τίποτα που δεν το έχει αποκτήσει με κόπο».

20/09/2012
Συζήτηση στην Βουλή για την οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την παλλαϊκό ξεσηκωμό της 12ης Φλεβάρη, ενάντια στη ψήφιση του Μνημονίου 2.

Δήλωσε ο Κασιδιάρης στην σχετική συζήτηση: “Πρέπει άμεσα το κράτος να αποδώσει τα χρήματα στους εμπόρους κι επαγγελματίες, οι οποίοι δέχτηκαν πλήγματα από τους τρομοκράτες και αυτούς που δημιούργησαν τα επεισόδια”. Ποιοι ήταν όμως αυτοί οι “έμποροι κι επαγγελματίες” που αποτέλεσαν στόχο των διαδηλωτών εκείνο το βράδυ, και στους οποίους απευθυνόταν η οικονομική ενίσχυση; Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για τράπεζες, καταστήματα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων καθώς και ενεχυροδανειστήρια. Αυτά χτυπήθηκαν από τους διαδηλωτές και όχι τα μικρομάγαζα. Οι νεοναζί ζητούν να δοθεί άμεσα ρευστό (πόσο ακόμα;;;) στις τράπεζες, τις πολυεθνικές και τους σύγχρονους μαυραγορίτες (το αίμα νερό δεν γίνεται…). Και βέβαια επρόκειτο για διαδηλωτές κι όχι “τρομοκράτες”, εκτός κι αν οι νεοναζί συμπεριλαμβάνουν τους εαυτούς τους σε αυτούς που τρομοκρατήθηκαν από τον ξεσηκωμό, την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Ο Κασιδιάρης όμως δεν έμεινε εκεί. Ζήτησε ακόμα “να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες πληρώνουν οι έμποροι στο κέντρο της Αθήνας”.Να μειωθεί δηλαδή κι άλλο το ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων. Και έκλεισε με μια ακόμα… άκρως φιλεργατική και αντισυστημική πρόταση: ”Ζητούμε να μειωθεί κι άλλο το μίσθωμα των δημοτικών κτηρίων από τους επαγγελματίες διότι ο δήμος (…) έχει απολύσει πολλούς συμβασιούχους επομένως μπορεί (…) εφόσον έδιωξε προσωπικό να κόψει αυτά τα λεφτά τα οποία παίρνει από τους ιδιώτες”. Ποσώς τους νοιάζει που απολύθηκαν δημοτικοί υπάλληλοι. Κουβέντα για επαναπρόσληψη, ούτε καν μια κριτική. Γι’ αυτούς έχουν τα συσσίτια (αν είναι Έλληνες).

05/10/2012
Την επόμενη της κινητοποίησης των απεργών των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο Υπουργείο Άμυνας.

Ας δούμε πως αντιμετώπισε το “αντισυστημικό” μόρφωμα του Μιχαλολιάκου την δυναμική αυτή κινητοποίηση. Ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κασιδιάρης ότι “η χθεσινή εικόνα με τον κ. Κωσταράκο να μιλάει με ντουντούκα είναι ευτελισμός του στρατεύματος”. Το ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες και εμπαίζονται από το υπουργείο και την κυβέρνηση δεν είναι ευτελισμός της ανθρώπινης υπόστασης. Όχι, ευτελισμός είναι ένας καραβανάς να πιάσει ντουντούκα στα χέρια του…

05/11/2012
Συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής για την “οικειοθελή συνεισφορά” 80 εκατ. ευρώ από φορολόγηση των εφοπλιστών.

Οι εφοπλιστές αποτελούν την πιο επιθετική μερίδα του ελληνικού κεφαλαίου. Πέραν των μισθών πείνας και των συνθηκών εργασίας των πληρωμάτων, απολαμβάνουν 58 προκλητικές φοροαπαλλαγές. Το καθεστώς αυτό ήρθε να στηρίξει η Χρυσή Αυγή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος. Απέναντι σε μια υποκριτική πρόταση της κυβέρνησης να αποσπάσει μέσω της φορολογίας από τους εφοπλιστές το αστείο ποσό των 80 εκατ. ευρώ (όταν από άλλες κοινωνικές κατηγορίες αντλεί δισ.) ο νεοναζί βουλευτής Γιώργος Γερμένης ξεσπάθωσε: “Ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει. Ο κλάδος της ναυτιλίας έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία κατά το παρελθόν, εσείς πάλι συμβάλλετε καθοριστικά στην καταστροφή του”. Ούτε στήριξαν ποτέ την “ελληνική οικονομία” οι εφοπλιστές ούτε θα καταστραφούν αν δώσουν 80 εκατ. και μάλιστα εθελοντικά! Και βέβαια ξέρουμε καλά πως ο κόσμος της εργασίας είναι αυτός που στενάζει κι όχι το κεφάλαιο…

11/11/2012
Συζήτηση στην Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Ήρθε η ώρα και για την Χρυσή Αυγή να βάλει “κόκκινες γραμμές”, σαν αυτές που υποκριτικά θέτουν τα κόμματα τις συγκυβέρνησης όποτε “διαπραγματεύονται” τους όρους υποταγής μας. Δεν αποτέλεσαν βέβαια γι’ αυτήν κόκκινες γραμμές η προστασία των ευπαθών ομάδων, η μη μείωση μισθών και συντάξεων, τα ξεπουλήματα. Κόκκινες γραμμές για την νεοναζιστική συμμορία είναι μόνο να μην θιγούν οι καραβανάδες και οι δυνάμεις καταστολής. Ή, με τα λόγια του φύρερ,: “Να υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές: μία για την εθνική άμυνα και μία για την δημόσια τάξη”. Ο Ζησιμόπουλος υπερθεμάτισε: Να αξιολογηθούν και να εξορθολογιστούν οι δαπάνες. Σύμφωνοι. Είναι ο μόνος τρόπος και ο μόνος λόγος για να μην περικοπεί έστω κι ένα ευρώ από την άμυνα”. Σήμερα, που βιώνουμε στο πετσί μας τι σημαίνει “εξορθολογισμός”, με τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, ας θυμόμαστε ότι γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των νεοναζί.

23/11/2012
Η Χ.Α. ζητά στη βουλή να σπάσει η απεργία των εργολαβικών του ΑΠΘ.

Να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι μηχανισμοί του κράτους ώστε να πάψει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να θυμίζει χωματερή” και “να προβεί άμεσα στη σύλληψη των ατόμων που διαπράττουν καθημερινά σωρεία ποινικών αδικημάτων”.
Αυτά απαίτησαν οι “εχθροί του συστήματος”, οι “αντιμνημονιακοί”, οι “προστάτες των εργαζομένων” νεοναζί. Να μπουκάρει η αστυνομία στο πανεπιστημιακό Άσυλο, να “σπάσει” άλλη μια μεγαλειώδη εργατική κινητοποίηση και να συλλάβει τους απεργούς που διεκδικούσαν δεδουλευμένα μισού τουλάχιστον χρόνου. “Σκάσε και δούλευε για 300 ευρώ ή απλήρωτος”, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι νεοναζί, αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής τους, αυτό απαίτησαν απ’ την κυβέρνηση μέσα στη Βουλή – και το σύστημα ικανοποίησε το αίτημά τους μέσα σε λίγες μέρες.

06/12/2012
Αποκαλύπτεται ότι βουλευτής της Χρυσής Αυγής διαμένει σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Βόλο με έξοδα της Βουλής.

Στο πεντάστερο ξενοδοχείο “Valisresort” του Βόλου αποκαλύπτεται ότι διαμένει με έξοδα του ελληνικού λαού ο χρυσαυγίτης βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Πρόκειται για ακόμα έναν από αυτούς που κατά τα άλλα τα βάζουν με τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος από το πολιτικό σύστημα. Ωστόσο ούτε 6 μήνες δεν είχε κλείσει στη Βουλή όταν άρχισε το φαγοπότι. Για τον λαό με του οποίου τα χρήματα γλεντοκοπά έχει φροντίσει να οργανώσει… συσσίτια!

20/12/2012
Η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη ‘’λίστα Λαγκάρντ’’.

Ο βουλευτής της Χ.Α. Μιχάλης Αρβανίτης καταψήφισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη ‘’λίστα Λαγκάρντ’’. Βέβαια μετά από αρκετές ώρες και το σχετικό ντόρο που προκλήθηκε οι νεοναζί δήλωσαν ότι ψήφισαν ‘’όχι’’… καταλάθος! Παρά τις γελοίες δικαιολογίες του μορφώματος, η ουσία είναι ότι για μια ακόμη φορά η Χρυσή Αυγή υπερασπίστηκε το σύστημα, στο πλευρό των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Οι μάσκες έπεσαν…


Αφίσα του 1932: 
"Το νόημα του χιτλερικού χαιρετισμού".
Διαχρονικά άρρηκτες οι σχέσεις 
ναζί - μονοπωλίων. 


Αυτή λοιπόν είναι η Χρυσή Αυγή. Αυτοί είναι οι νεοναζί. Μια συμμορία τραμπούκων που υπάρχει για να υπηρετεί το κράτος και το κεφάλαιο. Το μακρύ χέρι των αφεντικών για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων. Η πιο μαύρη εφεδρεία του συστήματος για το τσάκισμα και την καθυπόταξη του λαού. Μέσα σε μισό μόλις χρόνο κοινοβουλευτικής παρουσίας έδωσαν άπειρα δείγματα γραφής για το πόσο ‘’αντισυστημικοί’’, ‘’αντιμνημονιακοί’’ και ‘’αδιάφθοροι’’ είναι. Και δεν αναφέρθηκαν καν τα όσα λένε και πράττουν εκτός Βουλής, όπως τα δουλεμπορικά “γραφεία ευρέσεως εργασίας” ή γεγονότα που σχεδόν ποτέ δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως οι δολοφονίες και οι τραμπουκισμοί μεταναστών και ντόπιων αγωνιστών, σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία.

Τα χέρια του Μιχαλολιάκου και της συμμορίας του όχι απλώς δεν είναι καθαρά, αλλά είναι βουτηγμένα βαθειά στη βρώμα της αστικής πολιτικής, στο βούρκο του κράτους, στο αίμα μεταναστών.

Γι’ αυτό και κάθε ανοχή ή στήριξη στην Χρυσή Αυγή αποτελεί έγκλημα απέναντι σε εμάς τους ίδιους: στους εργαζόμενους και τους ανέργους, τους νέους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες. Απέναντι σε όσους πλήττονται από την πολιτική συγκυβέρνησης και τρόικας, από την κρίση του καπιταλισμού, σε όσους αναζητούν την διέξοδο σε μια άλλη κοινωνία.

Στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στις γειτονιές, να μην αφήσουμε τους νεοναζί να σηκώσουν κεφάλι. Να δυναμώσουμε τις Αντιφασιστικές Πρωτοβουλίες, να κάνουμε την αντιφασιστική πάλη αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής πάλης ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.



Πρωτοβουλία Καλλιθέας

ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία
( enantiastofasismo.blogspot.gr )

πηγη:http://sidonistiko.blogspot.gr/2013/01/blog-post_4.html

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΝΑΞΟΥ 16 ΓΕΝΑΡΗ, 11πμ














«Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΠΙΝΟΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΡΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΩΤΕΡΗΣ ΤΑΞΗΣ» 
                                                     Αύγουστος Στρίντμπεργκ, συγγραφέας

Την ίδια ώρα που ο βασικός μισθός έχει κατρακυλήσει στα 586 ευρώ μικτά για 40 ώρες δουλειά και που το 1/3 του ενεργού εργατικού δυναμικού είναι στην ανεργία, το κράτος ετοιμάζεται να εξαπολύσει ένα νέο φορολογικό τυφώνα ενάντια στα φτωχά και τα εναπομείναντα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Η επίθεση στο εισόδημα από την πολιτική και οικονομική εξουσία είναι ζωτική για τον έλεγχο του πληθυσμού. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου όπου μπορούν να διασταυρωθούν οι δαπάνες για νερό, τηλέφωνο και ρεύμα εξυπηρετεί ακριβώς τον έλεγχο και την αξιοποίηση των στοιχείων κάθε οικονομικής δραστηριότητας, προκειμένου να επιβάλουν κι άλλους φόρους-χαράτσια.
Η επίθεση των αφεντικών είναι ολοκληρωτική: μαζική ανεργία, εξαθλίωση και άγρια καταστολή για την επιβολή της υποταγής στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, εκτυλίσσεται μια άνευ προηγουμένου ιδεολογική χειραγώγηση από τα μμε και τους άλλους μηχανισμούς προπαγάνδας ενάντια σε αυτούς που αντιστέκονται είτε είναι αυτοί εργάτες, αριστεροί, αναρχικοί-αντιεξουσιαστές, είτε τοπικές κοινωνίες που εξεγείρονται (Χαλκιδική). Παράλληλα, μας πλασάρουν το παραμύθι της ανάκαμψης που μοιάζει με χριστουγεννιάτικη ιστορία ευσεβών πόθων, όταν γύρω σου βλέπεις στρατιές ανέργων, οικογένειες που δεν έχουν να βάλουν πετρέλαιο, παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία…
Οι δυνάστες ξέρουν να φροντίζουν την τάξη τους. Από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον Κουβέλη μέχρι και τα φασιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής, ο καθένας συμβάλλει όσο του αντιστοιχεί ώστε όλοι μαζί να οικοδομήσουν τη σημερινή ζοφερή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Από κοντά κι οι ψηφοφόροι τους που είναι σαν τους σκλάβους που επιχαίρουν για την ελευθερία τους να είναι σκλάβοι.
Το νέο φορολογικό είναι προκλητικό γιατί παρέχει ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια και τις τράπεζες, ενώ την ίδια ώρα γδέρνει το ήδη κατακρεουργημένο κοινωνικό σώμα. Τι προβλέπει λοιπόν το περίφημο φορολογικό νομοσχέδιο;
Πρώτα από όλα είναι οι αποδείξεις: αφού τις κατάργησαν, τις ξαναέβαλαν στο παιχνίδι. Οι αποδείξεις λοιπόν πρέπει να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος (πραγματικό ή τεκμαρτό) και σε περίπτωση που είναι λιγότερες θα επιβάλουν πρόστιμο 22% πάνω στην αξία των αποδείξεων από 10% που ήταν φέτος. Δηλαδή αν δεν έχεις να καταναλώσεις γιατί δεν έχεις δουλειά ή είσαι εγκρατής λόγω μειώσεων κλπ, τότε θα πληρώνεις χαράτσι! Για να μάθεις να αγοράζεις με λεφτά που δεν έχεις…. Η συνέχεια είναι ακόμα καλύτερη μιας και τα οικονομικά επιτελεία βρήκαν έναν τρόπο να φορολογούν όσους δεν έχουν εισοδήματα. Έτσι λοιπόν αν δεν έχεις έσοδα θα φορολογείσαι με βάση τα 3.000 ευρώ, ενώ αν είσαι άτυχος και κληρονόμησες ένα δυαράκι από γονείς και μένεις μέσα, αυτό θεωρείται τεκμήριο και επιβαρύνεται με έξτρα φορολόγηση. Καταργείται επίσης το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και όλοι αυτοί οι προνομιούχοι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας θα εισαχθούν σε μια νέα φορολογική κλίμακα. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους υπολογισμούς με τη νέα μέθοδο ληστείας οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν γύρω στα 500 ευρώ παραπάνω φόρους σε σχέση με το 2011.
Καταργείται επίσης το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά, οι ελαφρύνσεις για τους τόκους στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα ενοίκια, τα φροντιστήρια, ενώ η απαλλαγή για ιατρικές δαπάνες και νοσήλια θα ισχύει μόνο όταν δεν ξεπερνάει το 5% του δηλωθέντος εισοδήματος.
Οι ατομικές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν 26% φόρο από το πρώτο ευρώ σαν να μην έχουν έξοδα, το τέλος επιτηδεύματος θα αυξηθεί από 500 στα 650 ευρώ και ο φόρος στις καταθέσεις από το 10% στο 15%.
Για τους αγρότες, ούτε αυτοί θα μείνουν παραπονεμένοι. Και για αυτούς ισχύει ότι και για τους μισθωτούς όσον αφορά την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων. Από το 2014 υποχρεώνονται να κρατούν βιβλία ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ, η επιστροφή του ΦΠΑ θα μειωθεί στο 6%  από 11% που είναι σήμερα, θα επιβληθεί νέο χαράτσι για τα χωράφια, ενώ και αυτοί θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ έσοδο.
Αυξημένους φόρους θα πληρώνουν επίσης με το νέο χρόνο και οι ναυτικοί του εμπορικού στόλου.
Για να δούμε όμως τι θα πληρώσουν και οι πλούσιοι: Οι μεγάλες εταιρείες λοιπόν έχουν ΜΕΙΩΣΗ στον συντελεστή φορολόγησης από 40% στο 32,5%, μείωση στα διανεμημένα και τα αδιανέμητα κέρδη, μείωση στα μερίσματα από 25% στο 10%.
Οι τράπεζες τώρα που έχουν εισπράξει μαζί με την τελευταία δόση του δανείου μόνο 140 δις για την ανακεφαλαιοποίηση, ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ από τη φορολογία για 30 χρόνια!!! Για να ισοσταθμίσουν τις απώλειες από το «κούρεμα»… Εδώ ισχύει αυτό που έλεγε ο Μπρεχτ, ότι πιο εύκολα ληστεύεις ιδρύοντας μια τράπεζα παρά αν απειλείς τον ταμία. Βέβαια για πολλούς που έχασαν από το «κούρεμα» όπως μικρο-ομολογιούχοι δεν υπάρχει καμιά παρόμοια ρύθμιση. Ένα επίσης παράδοξο είναι πώς οι τράπεζες που υποτίθεται ότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας εξαγοράζουν άλλους τραπεζικούς ομίλους, όπως η Πειραιώς την Αγροτική. Στην τελευταία αυτή συναλλαγή, όπως και για την συνέχιση της σκανδαλώδους φοροαπαλλαγής των εφοπληστών, τα ναζιστικά κατακάθια της Χρυσής Αυγής συναίνεσαν κανονικότατα μέσα στη Βουλή. Εξάλλου αυτοί είναι ταγμένοι με το μεγάλο κεφάλαιο και τα αφεντικά.
Όλοι αυτοί λοιπόν, όταν μιλάνε για φοροδιαφυγή εννοούν τον μισθωτό, το συνταξιούχο και το μικρομάγαζο. Δίπλα στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους πλούσιους που φυγαδεύουν τα λεφτά τους στους φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό, ευημερεί το μεγάλο λαθρεμπόριο, η μαύρη εργασία και η κάθε είδους λαμογιά. Είναι αυθάδεια και θράσος να μιλάει το κράτος και τα φερέφωνά του για φοροδιαφυγή όταν οι πλούσιοι συνεισφέρουν μόλις στο 3,3% των δημόσιων εσόδων. Όταν τα παράβολα των μεταναστών για τα χαρτιά τους είναι περισσότερα από αυτά που καταβάλλουν σαν φόρους οι εφοπληστές. Ή όταν ο τραπεζίτης Βγενόπουλος δηλώνει εισόδημα 18.217,41 ευρώ, ο εφοπληστής-καναλάρχης Αλαφούζος 26.160,40, ο Κόκαλης 26.870,11 και μεγαλοβιομήχανος Μάνεσης 30.714,52 ευρώ!!!
Σε μια εποχή όπου οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν γκρεμοτσακιστεί, όπου οι από πάνω προωθούν την αλληλοφαγία πότε με τους «εγκληματίες» μετανάστες, πότε με τους ανυπάκουους αναρχικούς, με τους «προνομιούχους» δημόσιους υπαλλήλους, με τους «χαραμοφάηδες» αγρότες, ή τώρα με τους «κοινωνικά ανεύθυνους» φοροφυγάδες-μικρομαγαζάτορες, αυτοί συνεχίζουν να αλωνίζουν και να ευημερούν.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται να διευρύνει τις ταξικές και κοινωνικές ανισότητες και να βαθύνει τη φτώχεια στους ήδη φτωχούς. Η οργάνωση και η συλλογική άρνηση πληρωμών είναι ο μόνος δρόμος για να μην περάσουν τα σχέδιά τους.

ΘΕΛΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ; - ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ Φ.Α.Π.Ε.Σ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΓΕΝΑΡΗ, 11ΠΜ

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου  

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Δωράκι εκατομμυρίων ευρώ στους καναλάρχες διά χειρός Σαμαρά





Θα μπορούσε ποτέ ένας πρωθυπουργός να χαρίζει φόρους εκατομμυρίων ευρώ στους καναλάρχες και την ίδια ώρα να ζητά από τον απλό πολίτη να καταβάλει δυσβάσταχτους φόρους;
Και όμως, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε σχετική απόφαση και μάλιστα στα κλεφτά, δίχως να τον αντιληφθεί κανείς. Συγκεκριμένα στις 31/12/2012, η κυβέρνηση ανέβαλε για τρίτο έτος κατά σειρά το νομοθετημένο ειδικό φόρο τηλεόρασης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόκειται για το άρθρο 22, του σχετικού ΦΕΚ (Α΄256).

Διαβάστε το σχετικό άρθρο



Ο φόρος ειδικής τηλεόρασης νομοθετήθηκε το 2010 και ισούται με το 20% της αξίας των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Από τότε έχει αναβληθεί η καταβολή του άλλες δύο φορές. Επίσης, παρά το γεγονός ότι βάσει των τριών μνημονιακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα προβλέπονται έσοδα από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, η κυβέρνηση ποιεί τη νήσσαν. Αντί να προχωρήσει στη θέσπιση τιμοκαταλόγου νόμιμης αδειοδότησης αναβάλλει την εφαρμογή του νόμου προκειμένου να μη θίξει τα συμφέροντα των καναλαρχών. Την ίδια ώρα που επιβάλει στο μέσο πολίτη εξοντωτικά οικονομικά μέτρα και εργασιακές συνθήκες που θυμίζουν μεσαίωνα.
Η αναβολή της είσπραξης των φόρων έγινε με τη γνωστή φόρμουλα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Ένα εργαλείο το οποίο υποτίθεται ότι θεσπίστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ακυβερνησίας και έκτοτε μεταβλήθηκε στην κατεξοχήν μέθοδο για την ψήφιση σκληρών και ανάλγητων οικονομικών μέτρων, που δύσκολα θα περνούσαν στη Βουλή.
Το κόλπο με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι απλό. Στα δεκάδες σκληρά και ανάλγητα μέτρα που κάθε λίγο και λιγάκι προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει στο κοινοβούλιο, εμφανίζονται αντιρρησίες βουλευτές που απειλούν να τα καταψηφίσουν. Τα μέτρα αποσύρονται, αλλά προσωρινά. Λίγο μετά επιστρέφουν με τη Μορφή Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία και θα πρέπει να κυρωθεί στη Βουλή 3 μήνες μετά την υπογραφή της.
Την τελευταία μέρα προτού εκπνεύσει το τρίμηνο η κυβέρνηση φέρνει τις Πράξεις στη Βουλή μέσα σε ενιαία νομοσχέδια τα οποία καταθέτει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επικαλούμενη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Με τρόπο αυτό τον τελευταίο χρόνο ήρθαν στη Βουλή περισσότερες από 55 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Το κατά πόσο αυτές κινούνται μέσα στα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απαντήσει η ίδια η κυβέρνηση. Πολιτικές εκβιασμών, συνήθως φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένει κανείς. Ειδικότερα εάν συνοδεύονται με σκληρά οικονομικά μέτρα που βυθίζουν την κοινωνία στην ύφεση και τη φτώχεια. 

πηγη:http://www.koutipandoras.gr/?p=31381

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Γαλλικές αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Μάλι







Εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τον ανταρτών στο βόρειο Μάλι, όπου την Κυριακή η γαλλική πολεμική αεροπορία χτύπησε αρκετούς στόχους, καταστρέφοντας στρατόπεδα εκπαίδευσης και αποθήκες επιμελητείας ενόπλων οργανώσεων. Ενισχύσεις στέλνουν Βρετανία και Τόγκο, ενώ το Βερολίνο αποκλείει κάθε εμπλοκή. Σήμερα το βράδυ συνεδριάζει εκ νέου για την υπόθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Γαλλίας.
 



Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών και στην πόλη Γκαό, θύλακα των ισλαμιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά και στην Ντουέντζα και στο Λερέ. Από τα γαλλικά πυρά δεν επηρεάστηκε ωστόσο η ζώνη της πόλης Κόνα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου σημειώνεται η κύρια σύγκρουση ανάμεσα στις ένοπλες ομάδες των ισλαμιστών και στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο στόχαστρο μπήκε κυρίως ένα στρατόπεδο στο Λερέ, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνα, κοντά στην Μαυριτανία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μια ανακοίνωση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Πρόσφυγες δήλωσαν επίσης ότι γαλλικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο αποθήκες όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων της οργάνωσης Άνσαρ Ντιν.

«Δύο ελικόπτερα βομβαρδίζουν τις θέσεις των ισλαμιστών, οι οποίοι προσπαθούν να αντεπιτεθούν», δήλωσε ένας κάτοικος της Γκάο. «Τα αεροσκάφη κινούνται τόσο γρήγορα που μπορείς μόνον να ακούσεις τον ήχο τους στον αέρα», πρόσθεσε. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για νεκρούς ή τραυματίες από τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Τις αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Γκάο επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η αποστολή αυτή πραγματοποιήθηκε από τέσσερα Rafale που απογειώθηκαν από τη Γαλλία και που έχουν ενισχύσει το γαλλικό αεροπορικό μηχανισμό».

«Η γαλλική πολεμική αεροπορία έθεσε στο στόχαστρο και κατέστρεψε αυτή την Κυριακή πολλούς στόχους» στο βόρειο Μάλι «κοντά στην Γκάο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Γάλλος υπουργός και τονίζει ότι καταστράφηκαν κυρίως «στρατόπεδα εκπαίδευσης, υποδομές και αποθήκες επιμελητείας που αποτελούσαν τα μετόπισθεν των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Γάλλος υπουργός ανέφερε πως η στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι «εξελίσσεται ευνοϊκά» και στο πλαίσιο των προσδοκιών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα είναι «σύντομης διάρκειας». Ο κ. Λε Ντριάν πρόσθεσε ότι οι ισλαμιστές έχουν υποχωρήσει στα ανατολικά, αλλά ότι οι γαλλικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μία «δύσκολη» κατάσταση στα δυτικά, όπου οι αντάρτες είναι καλά οπλισμένοι.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας στο Μάλι, οι αντάρτες αντεπιτέθηκαν σήμερα στο Ντιαμπαλί.

Την ίδια ώρα, οι ισλαμιστές που έχουν τη βάση τους στο βόρειο Μάλι και θέσεις τους βομβαρδίστηκαν από τις γαλλικές δυνάμεις δήλωναν ότι θα «χτυπήσουν την καρδιά της Γαλλίας». «Η Γαλλία επιτέθηκε στο Ισλάμ. Στο όνομα του Αλλάχ θα χτυπήσουμε την καρδιά της Γαλλίας», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Μπαμακό ο Αμπού Νταρντάρ, στέλεχος του Κινήματος για την Ενότητα και τον Ιερό Πόλεμο στη Δυτική Αφρική (Mujao) που ελέγχει το βόρειο Μάλι. Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει το μέρος που θα πληγεί, ο Νταρντάρ δήλωσε «παντού, στο Μπαμακό, στην Αφρική, στην Ευρώπη».

Ενισχύσεις από Βρετανία και Τόγκο

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το πρώτο βρετανικό μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος, που θα αποσταλεί στο Μάλι σε υποστήριξη του γαλλικού στρατού στη χώρα, αναμενόταν να αναχωρήσει την Κυριακή από τη Βρετανία. «Είναι πιθανό ότι το πρώτο αεροσκάφος θα αναχωρήσει από τη Βρετανία σήμερα», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα αξιωματούχος του στρατού του Τόγκο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε σήμερα πως «το Τόγκο θα αποστείλει περίπου 500 στρατιώτες στο Μάλι. Αυτοί ετοιμάζονται ενεργά. Θα αναχωρήσουν εντός ολίγου».
 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, από την πλευρά του, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής Γερμανών στρατιωτών για να πολεμήσουν τους ισλαμιστές στο Μαλί και ζήτησε μια πολιτική λύση για να δοθεί τέλος στη βία στην αφρικανική χώρα. «Είναι αιτιολογημένο η Γαλλία να ανταποκριθεί στο αίτημα για βοήθεια από την πλευρά της κυβέρνησης του Μαλί, (ωστόσο) η ανάπτυξη γερμανικών μάχιμων στρατευμάτων δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Μια διαρκής λύση στην σύγκρουση στο Μαλί μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω μιας πολιτικής λύσης, που θα περιλαμβάνει την επάνοδο της τάξης σε ολόκληρη την χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες (των κατοίκων) του βορρά», σημείωσε.


Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ

Το ζήτημα του Μάλι θα βρεθεί ξανά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει τη Δευτέρα το απόγευμα έπειτα από αίτημα της Γαλλίας για να συζητήσει την κατάσταση στο Μαλί», δήλωσε ο Μπριέκ Ποντ, εκπρόσωπος της γαλλικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Είναι ένα διάβημα της Γαλλίας προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο και να προχωρήσει σε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου και με τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ», υποστήριξε.




Χάρτης του Μάλι

Τον Ιούλιο του 2008, οι αντάρτες Τουαρέγκ συμφώνησαν σε εκεχειρία με την κυβέρνηση , έπειτα από διαμεσολάβηση της Αλγερίας.

Πραξικόπημα 2012 

Τις 22 Μαρτίου 2012 εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μάλι. Οι στασιαστές διαμαρτύρονταν για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση του Μάλι μια εξέγερση των Τουαρέγκ στο βορρά, και επιτέθηκαν στη διάρκεια της νύκτας 20 προς 21 Μαρτίου εναντίον του προεδρικού μεγάρου και του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης. Έπειτα από πολύωρες μάχες με την προεδρική φρουρά συνέλαβαν υπουργούς, μεταξύ των οποίων τον υπουργό Εξωτερικών Σουμεϊλού Μπουμπέγε Μάιγκα .Την εξουσία ανέλαβε ο αρχηγός τους, λοχαγός Αμαντού Σανόγκο, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους (CNRDRE). Λίγες ώρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, οι στασιαστές έκλεισαν τα σύνορα της χώρας
Το πραξικόπημα βύθισε τη χώρα στο χάος. Οι αντάρτες Τουαρέγκ και ισλαμιστές κατέλαβαν τρεις πόλεις στο Βόρειο Μάλι, τις Κιντάλ, Γκάο και Τομπουκτού και τις 6 Απριλίου 2012, το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαγουάντ, που αποτελείται από Ισλαμιστές της Άνσαρ Ντιν, μέλη της Αλ Κάιντα και Τουαρέγκ, κήρυξε την ανεξαρτησία του Αζαγουάντ, μίας περιοχής που περιλαμβάνει τις τρεις περιφέρειες του βορείου Μάλι. Η κίνηση αυτή δε βρήκε την αντίσταση του στρατού, καθώς αυτός είναι αποδιοργανωμένος και χωρίς εξοπλισμό. Έτσι, η χώρα κινδυνεύει να κοπεί στα δύο. Σύμφωνα με την διεθνή Αμνηστία, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.Η Γαλλία, μέσω του υπουργού άμυνας Ζεράρ Λονγκέ απέρριψε την κήρυξη ανεξαρτησίας του Βόρειου Μάλι.
Σε αυτή την ατμόσφαιρα, ο επικεφαλής του πραξικοπήματος υπέγραψε συμφωνία με την ECOWAS στο Μπαμακό τις 6 Απριλίου 2012. Η συμφωνία προέβλεπε άρση του εμπάργκο της ECOWAS στο Μάλι και αμνηστία στους στασιαστές του, σε αντάλλαγμα να παραδώσουν την εξουσία. Το εμπάργκο προέβλεπε το κλείσιμο των συνόρων των χωρών τις ECOWAS στο Μάλι, με μόνη εξαίρεση την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μάλι.
Ο Τουρέ παραιτήθηκε από Πρόεδρος στις 8 Απριλίου και στις 19 Απριλίου 2012 έφυγε από τη χώρα και αυτοεξορίστηκε στη γειτονική Σενεγάλη.
Στις 20 Αυγούστου 2012 σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία εγκρίθηκε από τον προσωρινό πρόεδρο Ντιονκούντα Τραορέ.Πρωθυπουργός παρέμεινε ο Σεΐκ Μοντίμπο Ντιαρά. Ο τελευταίος απώλεσε γρήγορα την υποστήριξη του Ισλαμικού Συμβουλίου και συνελήφθη από το στρατό στις 10 Δεκεμβρίου. Ο Ντιαρά οδηγήθηκε σε στρατιωτική βάση του Κατί. Λίγο μετά τη σύλληψή του, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

πηγη:βικιπαιδεια


πηγη:http://tvxs.gr/news/kosmos/gallikes-aeroporikes-epidromes-sto-boreio-mali